Orthodontie

Orthodontie kan nodig zijn omdat er onvrede is over het aangezicht van het gebit (esthetiek) of wanneer hinder ondervonden wordt bij bepaalde functies zoals kauwen, bijten of spreken. Het kan ook zijn dat de behandelaar constateert dat bepaalde aspecten van iemands gebit of kaak een bezoek aan de orthodontist wenselijk maakt.

Tijdens de intake krijgt u informatie en inzicht over uw gebitssituatie en worden er digitale foto’s gemaakt. Er wordt naar tanden, kiezen, kaak en gezicht gekeken. De onderlinge relatie van de boven- en de onderkaak wordt beoordeeld, hoe staan de tanden, passen de kiezen goed op elkaar, zijn er problemen met de spraak, verloopt bij jonge kinderen de wisseling van het melkgebit op een goede manier, zijn er problemen met het tandvlees als gevolg van een afwijkende tandstand? Kortom: alles wordt nauwlettend beoordeeld. De foto’s worden vertaald naar een 3-D presentatie en een speciaal voor u op maat gemaakt ontwerp en behandelplan.

Vergoeding en kosten

Een orthodontische behandeling bestrijkt vaak een langere periode. Soms wel tot 2 jaar. De kosten hiervoor worden niet uit de basisverzekering vergoed. Hiervoor heeft u een aanvullende verzekering nodig. Rond het negende levensjaar is goed in te schatten of een orthodontische behandeling in de nabije toekomst noodzakelijk is. U kunt met dit advies eventueel uw zorgverzekeringspakket aanpassen om later gedekt te zijn voor komende kosten.